Les matemàtiques a l’antiga Roma

La civilització romana dominà el món occidental al voltant del Mediterrani més de 800 anys ininterrompudament, entre el 500 a.C i el 400 d.C. Com a conseqüència d’aquesta longeva existència, avui en dia encara tenim molts de vestigis que provenen directament de la cultura romana (dret, formes de govern, llengua, calendari,etc.). No obstant això, els romans no ens deixaren gaires avenços en les seves matemàtiques ni en la seva numeració. Com pot ser això?

Hem de dir que els romans foren una civilització molt utilitària i pràctica. Per tant, no es preocuparen mai gaire per les ciències. No obstant sí que desenvoluparen en altres matèries com les enginyeries, el comerç o el repartiment de terres. És més, la majoria del seu coneixement provenia de terres conquerides, com va ser Grècia o Egipte, i amb les matemàtiques no fou diferent. Adquiriren molts dels coneixements d’aquestes altres cultures i se’ls feren seus.

Per tant, les matemàtiques dels romans i el seu sistema de numeració eren bastant rudimentàries (hem de dir emperò, que estaven al nivell de les altres civilitzacions limítrofes) i no s’actualitzaren amb el temps. També cal recordar que els romans eren molt pràctics i aquest sistema per a ells era molt útil.

El sistema romà de numeració no era com el nostre. Es tractava d’un sistema no posicional i additiu i cada nombre comptava amb un símbol especial per a nombrar-lo. Els símbols que utilitzaven eren el I,V,X,L,C,D,M que correspondrien a l’1,5,10,50,100,500 i 1000. A més, tenien algunes regles bàsiques per no poder escriure els nombres de maneres diferents com la no possibilitat de escriure 4 vegades el mateix símbol.

Per exemple, el nombre 104:

  • Numeració romana: 104=100+1+1+1+1= CIIII. I com que no es pot repetir 4 vegades ens queda que: 104=100+5-1= CIV.
  • Numeració decimal: 104=1*100+0*10+4*1=104

Com es pot comprovar, en la numeració decimal s’ha introduït el 0. Aquest nombre és molt peculiar perquè els romans no tenien cap símbol pel 0 encara que coneixien el concepte del nores. Això és degut a que no el necessitaren mai ja que el seu sistema de numeració i les seves matemàtiques aplicades no l’empraven. Com hem dit, una civilització molt pràctica.

 

 

Anuncis
Les matemàtiques a l’antiga Roma

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s